Catimor

Catimor is a cultivar resulting from the hybridization of hybrid Timor (resistant to coffee rust thanks to its Robusta genetics) and Caturra.

Description

Developed in Portugal in 1959 by scientists looking for high yield, high disease resistance, and a smaller plant size. First introduced in Brazil in the 1980s, it quickly spread to Central America, given its attractive yield. Its optimal altitude is between 700 m and 1000 m. At higher altitudes, the flavors of Caturra, Catuai, and Bourbon are preferred. Resistant to the ravages of rust and the coffee moth beetle. Limited but stable palette of flavors. Catimor tends to have a shorter lifespan. It is a smaller cultivar, allowing for closer planting. Catimor has high productivity if well maintained, closely monitored, and properly fertilized, which can be expensive.

Croissance du Catimor

FLAVORS AND AROMAS

Notes of spices and brown sugar with a slight acidity.
Aromas of caramel and dark chocolate.

The imaginary legacy of Catimor

Catimor is part of the environmental legacy of the plantation but also of its cultural imagination. We named it La Corriente because of the significant presence of waterfalls, streams, and rivers winding through the Finca, a precious resource.

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La Corriente

Cascades fougueuses serpentant la forêt pluvieuse de la finca, arrosant les terres de catimor, préservez-nous de l'état d'urgence hydrique actuelle de l'Amérique latine. Faibles précipitations, sécheresses er incendies qui amenez les fleuves au plus bas et mettez en péril récoltes et plans d'eau, adoucissez vos effets sous le souffle de Chaak, Dieu maya protecteur des gouttes de pluie. Les humains ont besoins de votre aide pour protéger l'eau, force terrestre sacrée, et préserver cet élément vital.

Nos valeurs

Les 27 employés de la plantation ont été logés dans des bâtiments temporaires et dans les villages environnants pendant quelques temps. La construction de la maison des travailleurs exécutée en 2015-16 est devenue un des piliers du projet de développement communautaire de la plantation. La maison a été érigée avec un soucis d'améliorer les conditions de vie des travailleurs: eau courante, quartier pour les familles, loft pour les travailleurs saisonniers, salles communautaires, fosse septique, électricité auto-générée, etc.. En logeant les employés sur place, ils réduisent le nombre d'heures de transport soir et matin de façon importante améliorant du même coup leur qualité de vie. En fournissant fosse septique et électricité, ainsi qu'une infirmière sur place, les employés bénéficient pour la plupart de services non disponibles dans leur propre lieu de résidence.